Vind de dichtstbijzijnde garage

Terug

Airconditioning Airconditioning

Controleren en vullen van aircosystemen

Net als een koelkast werkt de airconditioning van een auto met een koudemiddel. Dit middel wordt door een circuit gepompt en koelt permanent het interieur van uw auto terwijl het de warmte afgeeft aan de buitenlucht.

Maar het aircosysteem van uw auto is veel complexer en moet regelmatig worden onderhouden. De compressor, de condensor, de verdamper en de filters moeten regelmatig worden gecontroleerd om de goede werking van het systeem te garanderen.

De airconditioning is niet alleen belangrijk voor uw comfort, maar ook voor uw veiligheid. In de winter zorgt de airconditioning voor een efficiënte verwarming van het interieur en een snelle ontwaseming van de voorruit. Automatisch geregelde systemen zorgen voor een constante temperatuur in het interieur, ongeacht de buitentemperatuur. Het aircosysteem filtert ook vuil, zoals stof en pollen, uit de interieurlucht.

 

 

Het advies EUROREPAR Car Service

  • Gebruik geregeld de airconditioning van uw auto, minimaal één keer per twee weken. Hierdoor blijft het systeem schoon en wordt vuil uit de lucht gefilterd.

  • Laat het airconditioningssysteem regelmatig reinigen. Met name als het systeem enige tijd niet is gebruikt, kan het met bacteriën zijn besmet, u kunt dan een onaangename geur ruiken in het interieur. Door het systeem elk jaar te laten reinigen voorkomt u dit.

  • Als uw auto bij warm weer buiten staat, ventileer dan enige tijd het interieur door alle portieren open te zetten. Zo kan de warme lucht uit het interieur ontsnappen voordat u instapt, de motor start en de airconditioning inschakelt.

Uw vragen

Het merendeel van de airconditioningsystemen beschikt over een filter die de mogelijkheid biedt om de micropartikels, de pollen of andere onzuiverheden tegen te houden. Maar het circuit  werkt gedeeltelijk in een vochtige omgeving, terwijl de filter verzadigd is, er kunnen zich bacteriën en micro-schimmels ontwikkelen en zich verspreiden in het circuit en hardnekkige slechte geuren met zich meebrengen. Bij EURO REPAR CAR SERVICE zullen wij u antibacteriële en schimmelwerende behandelingen aanraden, preventief of om het probleem te behandelen, nadat de filter werd vervangen.

Er is hier sprake van om het koelgas te vervangen in het circuit, dat zijn initiële kwaliteiten verliest en het niet langer mogelijk maakt om de lucht die wordt aangevoerd in de cabine na enkele jaren correct te koelen. De handeling bestaat erin om het oude gas, dat zal worden gerecycleerd te extraheren, en om vervolgens het systeem volledig te controleren en te reinigen, alvorens te herladen met een nieuw gas. Deze handeling vereist heel wat expertise en een specifieke uitrusting en mag enkel worden uitgevoerd door een erkende professional. Om te genieten van een optimale werking raadt EURO REPAR CAR SERVICE u aan om uw airconditioning om de 2 jaar te herladen.

Neen. Het koelgas R134a aanwezig in het airconditioningcircuit blijkt heel vervuilend eens het in de atmosfeer terecht komt, want het draagt bij tot het broeikaseffect en de opwarming van het klimaat. Met het oog op deze ecologische risico’s  zijn de normen met betrekking tot het airconditioningsysteem heel streng geworden,

in het bijzonder inzake het recycleren van de gassen, de verplichte opleiding van het personeel en de conformiteit van het materiaal aanwezig in de ateliers. Het gasherlaadsysteem moet voortaan worden erkend door een onafhankelijke certificeringsinstelling, en de hoeveelheden gas die worden gebruikt voor elke interventie moeten worden aangegeven bij een officiële instantie. Bij EURO REPAR CAR SERVICE zijn alle ateliers die onderhoud aanbieden van airconditioningsystemen officieel erkend.

De airconditioning van een auto is een complex systeem. Het probleem kan in uw geval een aantal oorzaken hebben. Gelukkig zijn aircochecks voor onze deskundige technici dagelijkse kost en kunnen ze de oorzaak van de meeste problemen snel achterhalen. Kom vandaag nog naar ons toe.

icon-gear